Friday, November 7, 2014

Adunan Asas ROTI

Salam...

Adunan yang sama, pelbagai bentuk & inti.




Adunan ASAS untuk ROTI


Bahan-bahan:
  1. 2 sudu kecil YIS
  2. 2 sudu besar gula kasar
  3. 3/5 cawan air suam
  4. Secubit garam
  5. 1 cawan tepung gandum
  6. 1 sudu kecil BREAD IMPROVER
  7. 1 sudu kecil BREAD SOFTENING
  8. 1 sudu besar TEPUNG SUSU
  9. 1 sudu besar LEMAK SAYURAN

Cara:
  1. Dalam cawan guna sudu: Larutkan yis + gula kasar dalam air suam (tinggal sebentar sehingga larutan berbuih).
  2. Dalam mangkuk besar: Masukkan bahan 4, 5, 6, 7, 8, 9 gaulkan sebati.
  3. Masukkan sedikit demi sedikit larutan 1 tadi kedalam adunan 2 sehingga adunan tidak melekat pada tangan.
  4. Uli selama 15 minit (tolak & tarik).
  5. Rehatkan doh...tutup dengan kain lembab (sehingga doh naik 2 kali ganda).
  6. Keluarkan angin doh (tumbuk-tumbuk doh).
  7. Uli selama 15 minit lagi (tolak & tarik).
  8. Doh boleh dibentuk ikut kesukaan.
  9. Rehatkan sehingga naik 2 kali ganda @ 1 jam (tutup dengan kain lembab).
  10. Bakar selama 15-20 minit, suhu 180 darjah, api atas dan bawah.

(**lagi lama uli, lagi lembut ROTI yang terhasil...~^_^~)


No comments:

Post a Comment